ултразвук

ултразвук

Професионално почистване, що е то?
Под професионално почистване се разбира, такова почистване, което можете да получите само в зъболекарският кабинет. То се извършва от обучени за целта хора - зъболекар или хигиенист и се състои в премахване на меки (зъбна плака) или твърди (налепи, зъбен камък) отлагания върху вашите зъби. Основната цел на едно такова почистване е да предотврати развитието на пародонтално заболяване (възпаление на венците - гингивит или стопяване на костта, поддържаща зъбите - пародонтит).
Едно рутинно почистване се състои в три етапа:
1) Скалинг - премахване на плаката и зъбният камък от коронковите повърхности
2) Руут Планинг - почистване на кореновата повърхност и пародонталните джобове
3) Полиране - по повърхностите на зъбите със специално разработени за целта стоматологични полирни пасти
Скалинг
Традиционно скалинга се извършва ръчно или механично. Механичното почистване се извършва за много по-кратко време, но за най-добри резултати се препоръчва комбинирането на двата метода.
Ултразвуков скалинг
Ултразвуковият апарат  се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък. След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно - фино почистване на по-фините отлагания. Дори с най-тънките накрайници, ултразвука не може да постигне качеството, което се постига с фините ръчни инструменти.
Ръчен скалинг
Ръчният скалинг се използва за почистване на най-малките отлагания върху зъбните и коренови повърхности. Ето защо, ако вие имате малко отлагания (обикновено невидими с просто око) или след като сте имали вече почистване с ултразвук, трябва да ви бъде приложено ръчно почистване. Тук от първостепенна важност са уменията на стоматолога/хигиениста. Използват се специално разработени за целта пародонтални инструменти с различна големина и с различна форма.
Руут планинг
Руут планинга се прилага при вече създадени пародонтални състояния (средни или напреднали заболявания на венците). При възпаление на венците, венечните джобове стават още по-дълбоки и започват да губят връзката си с подлежащата кост. Колкото по-дълбоки са джобовете, толкова по-лесно се натрупва плака в тях и състоянието на венците се влошава още повече. Венечните джобове наистина трябва да бъдат почиствани редовно за да се предотврати по-нататъшно възпаление и увреждане.
Полиране
В момента са популярни два типа полиране (1) профи джет полиране и (2) полиране с паста, гумички и четки.
Профи джет полирането се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода смесена със сода за хляб върху повърхността на вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата ви.
Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.
Както профи джетът така и пастата за полиране са обогатени с различни аромати и освежават устната кухина. Двата метода работят добре и отстраняват ефективно налепите и петната, макар че профи-джетът се извършва по-бързо.
Колко време отнема?
Точното време, което е нужно за почистването на зъбните отлагания зависи от количеството и качеството на отлаганията, състоянието на вашите обтурации, пародонталното ви здраве и т.н. ПАциенти с обилни отлагания се нуждаят от повече време. Един среден случай, без много зъбни отлагания отнема около 30 минути.

Последователни посещения
Пациентите трябва да посещават стоматологичният кабинет най-малко на всеки шест месеца за професионално почистване на зъбите. Честотата зависи и от мног оиндивидуални фактори, тъй като някои хора натрупват зъбен камък много по-често от други. Някои пациенти имат лоша орална хигиена от други и/или влошено състояние на венците. За тези пациенти са наложителни по-чести визити. Все пак се консултирайте по този въпрос с вашият стоматолог.