орална хигиена

орална хигиена

Бактериите в зъбния камък произвеждат киселина, която разяжда зъбния емайл (твърдата предпазна обвивка на вашите зъби), давайки път на развитието на дупките. Зъбният камък дразни също така венците, водейки до болестта на венците, чиято ранна форма се нарича гингивит.

Зъбният камък лесно може да се контролира, ако спазвате следните прости стъпки:

Мийте зъбите си с четка поне два пъти дневно. Използвайте четка с мек косъм и се уверете, че тя удобно приляга във Вашата уста и с нея можете лесно да достигнете всяка област. Използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид, за да се подпомогне спирането на процеса на гниене на вашите зъби.

Почистването на пространството между зъбите е съществено. Ако не почиствате зъбите си със зъболекарски конец, оставяте повече от 40% от Вашите зъби недокоснати и непочистени.

Посещавайте редовно вашия зъболекар и хигиенист - поне два пъти годишно, за професионално почистване и преглед на устната кухина.

 

Поддържане на външния вид чрез миене с четка
1.Първата стъпка при правилното миене с четка се състои в това да се поддържат здрави зъбите и венците и изисква около две минути.
2.Това е пример за ефективно миене с четка:

3. Използвайте същото движение за почистването на дъвчещите и вътрешните зъбни повърхности.

 4. За да почистите вътрешната част на предните зъби вкарайте четката отгоре надолу и с движения пак отгоре надолу с върха на четката ги почистете.
 5. Не забравяйте да изчистите с четката и по протежение на венеца и се уверете, че достигате задната страна на зъбите.

 6. Почистете с четката и езика - така дъхът ви ще се запази свеж!

 

Сменянето на четката - една добра политика
Най-важното - не забравяйте да сменяте четката когато започне да се износва или на всеки три месеца. Защо е разумно да се сменя четката през постоянен период? Изследванията показаха, че нова четка премахва 30% повече зъбен камък, отколкото такава на три месеца.

 

 Какво ще кажете за електрическите четки за зъби?
Най-новият дизайн, съчетаващ напреднали технологии за ефективното премахване на зъбния камък, ги прави благонадеждни и сигурни за ползване и наистина клиничните изследвания показват, че електрическите четки за зъби (и по-специално тези на Oral-B) премахват чувствително повече зъбен камък от обикновената четка за зъби.

Как да се използва електрическата четка за зъби?


1. Когато използвате електрическата четка за зъби уверете се, че движите главата на четката леко от зъб на зъб, следвайки извивката на венеца и формата на всеки зъб.
2. Задръжте четката на място за няколко секунди преди да я преместите на следващия зъб.
3. Не забравяйте да достигнете до всяка област на вашите зъби, включително предна, задна и върха.
 4. Четкайте венците и зъбите. Не е нужно да се натиска силно или търка. Просто оставете четката да си върши работата.

 

  Почистване с конец
То е толкова важно, колкото и миенето с четка. След измиването с четка на предната, задната част и върховете на зъбите трябва да влезете между тях - да достигнете местата извън досега на четката за зъби. Знаете ли, че като не чистите пространствата между зъбите си с конец, оставяте недокосната и непочистена повърхност от 40% от Вашите зъби?
Как да почистваме с конец:


1. Вземете около 40 см. от конеца и хлабаво го намотайте около средните пръсти на двете ръце (увивайки първо около единия пръст и след това около другия, оставяйки около 2-3 см. от конеца помежду им.
2. С палците и показалците опънете конеца, леко го пъхнете надолу между зъбите, като внимавате да не го притиснете силно върху венеца.
3. Извийте конеца около зъба под формата на "С" и го движете леко нагоре и надолу по страните на зъба, включително и пространството под венеца. Навийте нова част от конеца при преминаване от зъб на зъб.
Не се притеснявайте ако първия път венците кървят - това е често срещано. Това може да е знак, че имате някакво заболяване на венците. След няколко дни почистване с конец кървенето ще спре, тъй като венците ви ще станат по-здрави. Ако кървенето продължава, консултирайте се с вашия зъболекар или хигиенист.