Детска дентална медицина

Детска дентална медицинаЗапишете час за консултация за вашето дете тук

Профилактичните прегледи трябва да започнат още в детска възраст. Ранното откриване на зъбния кариес, заболяванията на пародонта и зъбно-челюстните деформации спестяват болката на децата и скъпоструващото стоматологично лечение при усложненията на зъбния кариес.
На първото посещение децата се преглеждат и се прави лека манипулация. На всяко следващо посещение манипулациите са кратки и без стрес. Децата идват и си тръгват спокойни, без да асоциират стоматолога с болката. Лечението протича неусетно

Първо посещение при стоматолог: Първата визита при детски стоматолог трябва да се осъществи около първия рожден ден на детето. Трябва да се установи състоянието на пробилите зъби, за да се насочи за правилно провеждане на устната хигиена, да предпише оптималното количество флуорна база и да се даде оценка на евентуални рискови фактори.

Устна хигиена при децата: След всяко хранене почиствайте зъбите на бебето с влажна марля. Така премахвате плаката и киселинните атаки. Започнете измиването на зъбите веднага след като те се появят. Полезно е почистването и масажирането също и на венците, дори и в участъците, където все още няма пробили зъби. След първата година започнете да изчетквате зъбите с малка мека четка и паста. Количеството на пастата за едно измиване трябва да бъде колкото грахово зърно. Наблюдавайте често зъбите на детето и при установяване на най-малките промени на цвета по емайловата повърхност, незабавно се обърнете към стоматолог.


Запишете час за консултация за вашето дете тук