Орална хигиена

Орална хигиенаЗапиши своя час за преглед ипрофесионална орална хигиена тукБактериите в зъбния камък произвеждат киселина, която разяжда зъбния емайл (твърдата предпазна обвивка на вашите зъби), давайки път на развитието на кариеса. Зъбният камък дразни също така венците, водейки до болестта на венците, чиято ранна форма се нарича гингивит.


Зъбният камък лесно може да се контролира, ако спазвате следните прости стъпки:

Мийте зъбите си с четка поне два пъти дневно. Използвайте четка със средна твърдост и се уверете, че тя удобно приляга във Вашата уста и с нея можете лесно да достигнете всяка област. Използвайте паста за зъби, съдържаща флуор, за да се подпомогне спирането на процеса на гниене на вашите зъби.

Почистването на пространството между зъбите е съществено. Ако не почиствате зъбите си със зъболекарски конец, оставяте повече от 40% от Вашите зъби недокоснати и непочистени.


Посещавайте редовно вашия зъболекар и хигиенист - поне два пъти годишно, за професионално почистване и преглед на устната кухина.


Сменянето на четката - една добра политика
Най-важното - не забравяйте да сменяте четката когато започне да се износва или на всеки три месеца. Защо е разумно да се сменя четката през постоянен период? Изследванията показват, че нова четка премахва 30% повече зъбен камък, отколкото такава на три месеца. Желателно е да сменяте вашата четка след прекаран вирус. Какво ще кажете за електрическите четки за зъби?
Най-новият дизайн, съчетаващ напреднали технологии за ефективното премахване на зъбния камък, ги прави благонадеждни и сигурни за ползване и наистина клиничните изследвания показват, че електрическите четки за зъби премахват чувствително повече зъбен камък от обикновената четка за зъби. Нашият дентален офис е представител и дистрибутор на електрически четки и зъбни душове на марка Philips
Попитайте за актуален каталог на Philips тукПочистване с конец
То е толкова важно, колкото и миенето с четка. След измиването с четка на предната, задната част и дъвкателната повърхност на зъбите трябва да влезете между тях - да достигнете местата извън досега на четката за зъби. Знаете ли, че като не чистите пространствата между зъбите си с конец, оставяте недокосната и непочистена повърхност от 40% от Вашите зъби?
Как да почистваме с конец:

1. Вземете около 25 см. от конеца и хлабаво го намотайте около средните пръсти на двете ръце (увивайки първо около единия пръст и след това около другия, оставяйки около 2-3 см. от конеца помежду им.
2. С палците и показалците опънете конеца, леко го пъхнете надолу между зъбите, като внимавате да не го притиснете силно върху венеца.
3. Движете конеца леко нагоре и надолу по страните на зъба, включително и пространството под венеца. Навийте нова част от конеца при преминаване от зъб на зъб.
Не се притеснявайте ако първия път венците кървят - това е често срещано. Това може да е знак, че имате заболяване на венците (гингивит). След няколко дни почистване с конец кървенето ще спре, тъй като венците ви ще станат по-здрави. Ако кървенето продължава, консултирайте се с вашия зъболекар или хигиенист.

Защо трябва да посещаваме дентален офис за професионална хигиена?

Колкото и старания да полагате за вашата устна хигиена, подвенечният зъбен камък може да се отстрани само от вашия дентален лекар. Професионналната орална хигиена включва:
- Airflow- Tова е уред и техника за отсраняване на зъбна плака (меки отлагания,  състоящи се от хранителни остатъци и микроорганизми) и налепи (най-често се причинняват от пигментни храни и напитки и цигари).
-Ултразвук- с него качествено се премахва подвеннечен и надвенечен зъбен камък.
- Полиране с гума, четка и паста.
-  Мотивация и обучение за орална хигиена.


А защо не, зъбите Ви да станат още по-бели?
Вашият отговор е избелване!


Запиши своя час за преглед ипрофесионална орална хигиена тук